top of page

Tannkurs i Uppsala

Jeg prøver hele tiden å utvikle meg som veterinær for å kunne tilby mine kunder en best mulig jobb. I helgen var det hestens munnhule som sto på programmet. Dette var et tredagers kurs på den svenske veterinærhøgskolen i Uppsala, og samtidig delkurs 2 av 3 i den svenske "spesialistutdannelsen" på hestetenner.


Viktig å alltid ha hestens anatomi i bakhodet når man jobber som hesteveterinær..

På delkurs 1 gikk vi mye gjennom hvordan en hest normalt sett skal se ut i munnen og hva man helst ikke vil finne når man åpner munnen... På dette delkurset var det mer fokus på spesielle sykdomsfunn, hvordan behandle de problemene vi finner og ikke minst røntgen av tenner og bihuler.

Bilde av et hestehode med alle kjevetennene tatt fra siden av hesten


Røntgen er noe de aller fleste hesteveterinærer er vant til, da halthetsundersøkelser ofte utgjør en stor del av vår arbeidshverdag. Røntgen av hestehode er det derimot færre av oss som gjør daglig. Etter noen timer med masse ulike røntgenbilder av tenner og bihuler med diskusjoner om funn og betdydningen av disse var det nok en del slitne veterinærhoder. Mitt var iallefall rimelig fullt, men jeg innser at røntgen av hestehoder kan være veldig nyttig i noen situasjoner feks ved mistanke om brudd, tannrotsabscess osv.


Bilde av en hestetann tatt inne i munnen




På søndagen øvde vi på å korrigere diverse problemer i hestens munn med ulike typer verktøy. I tillegg gikk vi igjennom forskjellige bitt, bittløse hodelag og bitt-tilpasning av hest. Fra naturens side er ikke hesten laget for å ha bitt i munnen, men i hestesporten er bitt en nødvendighet (iallefall som oftest...). Det er derfor ekstremt viktig at bittet vi putter på hesten er tilpasset på best mulig måte og at vi som ryttere forstår hvordan de ulike bittene fungerer inn på hesten når vi tar tøylen.




Bildene under viser ulike typer fôrinnpakninger i underkjeven hos en hest. På det ene bildet har dessuten noen av tennene flyttet seg ut av den normale tannrekken. Fôrinnpakninger kan lage masse problemer og er dessuten smertefullt for hesten. En meget kjent engelsk tannspesialist sammenlignet faktisk en gang fôrinnpakninger med å gå rundt med en flis under neglen, og alle som har opplevd å få det vet jo hvor utrolig vondt det kan være...


Så, dette var altså litt av det jeg holdt på med i helgen for dere som synes slike ting er intressant. Senere, når jeg har litt mer tid, tenker jeg lage en liten artikkel om hvordan jeg utfører en munnhuleundersøkelse på hest, og ikke minst hvorfor. Jeg kommer også til å lage en artikkel som omhandler bitt og bitt-tilpasning på hest. Stay tuned!




350 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page